Kuidas alandada palavikku?

Nupsus on palju postitusi sellel teemal, et appi-appi, lapsel on palavik, kuidas alla saada. Mina tean :) Kirjutan siia ka, äkki saab keegi veel abi.

"Meie pere" 9. noveber 2009 väljaandes on palaviku alandamisest pikalt juttu (lk 52-53). Teen mingi kokkuvõtte. Naeratus :)

Last ei tohi kuumutada, see tähendab, et tekid lapsel pealt, mähkmed jalast, peale õhuke lina ainult (mis siis, et endal tekib tunne, et tal on külm). Viinaga hõõrumisel on oluline, et lahus kuumalt nahalt aurustuks, see tähendab, et viinalahust tuleb nahale hõõruda energiliselt. Imikute ja väikelaste puhul lahjendame viina pooleks toaleige veega, kastame rätiku lahusesse ja hõõrume sellega kõik kuumavad kohad (suguelunditele mitte lasta!) ja siis lehvitame rätikuga tuult, et kiiremini aurustuks, ja lehvitame, kuni nahapind on kuiv. Laps alguses küll karjub, kuid peaks hõõrumise peale maha rahunema.
Kui käed-jalad on külmad, siis viina mitte määrida, vaid jalad-käed hoopis soojaks masseerida (peale keha jahutamist). Kui kuum on pea, siis märja viinalapiga järjekindlalt kukalt, kaela, otsmikku ja oimukohti määrida.
Veel on võimalus viin asendada äädikaga, aga siis on tulemus nõrgem.
Veel võib last tõsta vette, mõõta välja ilusasti 37kraadine vesi ja siis laps kümneks minutiks sinna sisse panna.
Kõiki asju peab kordama, sest palaviku alanemisega haigus pole ju kadunud!

Paratsetamooli küünlaid peab doseerima vastavalt lapse kaalule.

Kommentaarid

Dr. Zoidberg ütles …
palaviku alandamiseks on paremaid viise. Kirjutan siia, võib-olla on kellelgi kasu.

Alustuseks võib proovida tögamist ning kergemat irooniat.
Aitab ka sarkasm ning roppused.

Kindel viis palaviku alandamiseks on aga lausmõnitus ning füüsiline vägivald.
Nipitiriine ütles …
kui on väga kõrge palavik, siis viinakompresse ei soovitata, kuna see tekitab liiga järsu kehatemperatuuri muutuse, mis võib põhjustada krampe. Tavaliselt ei tule palavik üksi vaid mingi viirushaigusega koos, niiet kui kolme päeva jooksul pole palavikku alla saadud, siis kindlasti minna ka arsti juurde, mitte jääda koju tervenemise imet ootama:)

Populaarsed postitused sellest blogist

Autokool ja sõidueksam

Kus pidada täiskasvanu sünnipäeva Tartus?

Kus pidada lapse sünnipäeva Tartus?